сряда, 24 март 2010 г.

Безглутеново козуначено тесто

С наближаването на Великден, все по-често започва да ни спохожда мисълта за вкусни и ароматни козунаци. Снощи попаднах на тази изкусителна идея за оформление на козуначени пиленца, която ме вдъхнови дотолкова, че не само я качих в "Прочети това" , а възнамерявам и да я изпробвам лично тия дни. Понеже ми се налага у дома да приготвям тестените храни от безглутенови брашна и от миналата година успях да приспособя рецепта към тях, което невинаги е успешно, реших да я споделя, защото не виждам друга, качена в българските страници.

За приготвяне на тестото използвам италианското брашно на фирма Schär , Mix B. Българските безглутенови смеси са неуспешни за теста с мая и абсолютно непригодни за машина за хляб, каквато използвам за приготвяне на тестото. В зависимост от това, за какво ще го използвате може да изберете програма за месене и изпичане, ако искате да направите цял козунак или програма само за месене и втасване, когато искате да правите кифлички или нещо друго, което изисква допълнително оформление, като например гореспоменатите пиленца.

Основната рецепта е следната:

300 гр. безглутеново брашно Mix B на фирма Schär
3 яйца
60 гр. масло/маргарин
90 мл. мляко
90 гр. захар
1 пакетче суха мая
настъргана лимонова кора ( не се прибавя, когато искаме да правим козуначени кифлички със солен пълнеж)

Когато правя козунак, директно с изпичане в машината, добавям и стафиди, накиснати предварително в ром и парченца шоколад.
Необходими са още 1 яйце за глазиране и захар за поръсване (по желание и в зависимост от крайния продукт). Глазирането може да се направи и в машината, когато приключи втасването и започва печенето.

Дозата горе е съобразена с формата на стандартна машина за хляб.

Понеже никога не използвам точни мерки в кухнята, наблюдавам замесването и ако тестото се получава твърде рядко, добавям малко брашно и обратното, ако сместа е твърде гъста и не се замесва добре - малко мляко.

От тази козуначена смес най-често съм правила козуначени кифлички с плънка от сирене или кашкавал. За тях намалявам количеството на захарта, защото така, както се получава по основната рецепта е прекалено сладко тестото, според мен. След като втаса в машината, го премесвам с още малко брашно, за да не лепне и да е годно за точене, разточвам го и го режа на триъгълници, от които завивам кифличките с плънката. Глазират се с яйце.

0 коментара:

Публикуване на коментар